• Zdobycie Tykocina – rekonstrukcja bitwy o Tykocin z 1657 roku – 30.04. – 01.05.2011

W imieniu Narwiańskiego Stowarzyszenia Krajoznawczego, które złożyło wniosek na dofinansowanie tej imprezy w I naborze 2011 roku w ramach działania 413 „Wrażanie lokalnej strategii rozwoju” na „Małe projekty”, Podlaskiej Brygady Rekonstrukcji, Centrum Kultury w Tykocinie oraz Zamku w Tykocinie, Stowarzyszenie N.A.R.E.W. serdecznie zaprasza na "Zdobycie Tykocina - rekonstrukcję bitwy o Tykocin z 1657 roku". Tegoroczna edycja imprezy upamiętniającej świetne zwycięstwo wojsk Rzeczypospolitej nad siłami szwedzkimi i radziwiłłowskimi odbędzie się na terenie tykocińskiej twierdzy w weekend 30 kwietnia – 1 maja. Zdobycie Tykocina jest największą rekonstrukcyjną imprezą cykliczna na Podlasiu.

W sobotę 30 kwietnia na terenie zrekonstruowanego obozu wojsk Rzeczpospolitej rycerstwo będzie ćwiczyć się w sztuce wojennej, odbywać pojedynki i harce, czynić przygotowania do bitwy, prezentować musztrę i egzercerunki. Następnego dnia, 1 maja o godzinie 14, hetman Paweł Jan Sapieha poprowadzi wojska do bitwy o Tykocin. W śmiertelnej walce zewrą się ze sobą m.in.: artylerzyści, rajtarzy, pospolite ruszenie, jazda pancerna, piechota węgiersko-polska oraz regimenty muszkieterów i pikinierów.

Wstęp na imprezę jest wolny.

Plan Zdobycia Tykocin:

30 kwiecień sobota (zamek)

9:00-18:00 - obóz otwarty dla widzów

12:00 - 15:00 -turniej szabli bojowej, turniej łuczniczy

15:00 - otwarcie wystawy "Zdobycie Tykocina w fotografii" Romy Lubińskiej oraz członków grupy Jupiter z tykocińskiego Centrum Kultury (dziedziniec zamku)

17:00 - Potop szwedzki na Podlasiu - wykład (dziedziniec zamku)

1 maj niedziela

14:00 - Zdobycie Tykocina - inscenizacja bitwy o Tykocin (przyzamkowa łąka)

15:30 - Prezentacja wojsk (dziedziniec zamku)