Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego – oferta dla producentów. Zgłoś się do współpracy!
To przedsięwzięcie, którego celem jest promocja lokalnych produktów, a także wsparcie podlaskich producentów, rolników i przedsiębiorców oferujących żywność najwyższej jakości, wytworzonej z surowców pochodzących z naszego regionu. Poszukujemy producentów, którzy są zainteresowani podnoszeniem jakości swych produktów oraz udziałem w różnorodnych działaniach o charakterze promocyjnym, informacyjnym i edukacyjnym. Zatem, jeśli jesteś rolnikiem, który prowadzi sprzedaż bezpośrednią lub Rolniczy Handel Detaliczny, producentem, który dba o jakość, tradycję oraz lokalne pochodzenie surowców lub wytwórcą, który dopiero chciałby uruchomić swą działalność – ta oferta jest właśnie dla ciebie! Warunkiem udziału w akcji promocyjnej jest wypełnienie ankiety on-line.
Samorząd województwa podlaskiego zaprasza do udziału w wojewódzkiej akcji identyfikacji producentów w ramach Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Identyfikacja prowadzona jest za pośrednictwem ankiety on-line, którą wypełniają bezpośrednio zainteresowani producenci.
Kto powinien wypełnić ankietę?
Ankieta skierowana jest do rolników, producentów, wytwórców – a także większych i mniejszych firm, które oferują żywność wysokiej jakości opartą o surowce pochodzące z terenu województwa podlaskiego. Z ankietą chcemy dotrzeć również do wszystkich, którzy chcą uruchomić lub rozwijać swą działalność w rolnictwie lub przetwórstwie.
Autorzy akcji liczą nie tylko na osoby i podmioty działające na obszarach wiejskich, ale też na firmy zlokalizowane w miastach, o ile wykorzystują surowce z najbliższej okolicy oraz dbają o jakość produktów, w tym także kultywują lokalne dziedzictwo kulinarne.
Celem jest również dotarcie do właścicieli obiektów agroturystycznych oraz restauracji nastawionych na tradycyjną kuchnię opartą o lokalne surowce.
Jesteś rolnikiem i już prowadzisz dystrybucję „prosto do klienta”
Zarządzasz małą lub dużą firmą w której dba się o jakość produktu, lokalne pochodzenie surowca oraz kultywuje się tradycje (może to być np. przetwórnia, tłocznia, masarnia, olejarnia, piekarnia, kiszarnia warzyw, kaszarnia itp.)
Prowadzisz restaurację lub agroturystykę, w której można zjeść kartacza lub babkę ziemniaczaną z lokalnych ziemniaków
Dopiero planujesz uruchomić którąś ze wskazanych powyżej działalności i nie wiesz jakie sprawy należy załatwić celem dopełnienia formalności?
W każdym z tych przypadków koniecznie wypełnij ankietę!
Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego – jakie korzyści dla producentów?
To przede wszystkim udział w różnorodnych inicjatywach mających na celu zwiększenie opłacalności produkcji m.in. promocja w Internecie, broszurach, imprezach sprzedażowych. To również uzyskiwanie informacji o obowiązujących przepisach, a także wspólne dostawy np. do grup konsumenckich, stołówek, restauracji.
Więcej informacji i pomoc przy wypełnianiu ankiety uzyskasz w Urzędzie Marszałkowskim, gdzie funkcjonuje Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego
Kilińskiego 16 (pokój nr 27, I p.)
15-089 Białystok
tel. 85-6654826