Transnarodowe Warsztaty Lokalnych Grup Działania – 08–09.10.2010 – Babimost (powiat zielonogórski)

W dniach 08–09.10.2010 LGD N.A.R.E.W. uczestniczyła w Transnarodowych Warsztatach Lokalnych Grup Działania, które odbyły się w Babimoście z udziałem grup z LAG Spreewald (Niemcy), LAG Nordwest-Ovwrijssel (Holandia) oraz gospodarzy – LGD Region Kozła (Polska). Warsztaty były kolejnym etapem opracowywania wspólnego projektu współpracy nt. „Działań na rzecz zmian demograficznych na obszarach wiejskich”. Podjęto rozmowy w następujących tematach:

1. Domowa pomoc osobom starszym z regionów: Steenwijkerland, Spreewald, Region Kozła i N.A.R.E.W.

2. Turystyka w regionach: Nordwest-Overijssel, Spreewald, Region Kozła i N.A.R.E.W.

3. Zatrzymanie młodzieży jako „czynnika gospodarczego” tak długo w regionie, jak jest to możliwe, albo wskazanie perspektyw powrotu do regionu.

4. Urozmaicenie życia osobom w trudnej sytuacji życiowej z regionów: Narew, Region Kozła, Nordwest-Overijssel, Spreewald”

5. Przyroda w regionach: N.A.R.E.W., Region Kozła, Nordwest-Overijssel, Spreewald”

6. Muzyka jako element łączący cztery regiony: N.A.R.E.W., Region Kozła, Nordwest-Overijssel, Spreewald” – projekt wymiany młodzieży muzycznie uzdolnionej – wspólny koncert młodych muzyków.

Rozmowy podczas warsztatów okazały się bardzo owocne. Wypracowano cztery główne tematy projektów współpracy: ekonomia, przyroda, muzyka i turysta. Kolejnym etapem będzie teraz finansowe opracowanie takiego projektu.

LGD N.A.R.E.W. jest odpowiedzialne za projekt „PRZYRODA”, który będzie miał za zadanie zoorganizowanie wymiany młodzieży zainteresowanej ochroną przyrody.

Zachęcamy wszystkich mieszkańców naszego LGD do zgłaszania pomysłów mogących wzbogacić i urozmaicić ten projekt.

{simgaleria}images/stories/galeria/30{/simgaleria}