Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną (PLAT) – Warsztaty – identyfikacja i wyrób produktów lokalnych

Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi w dniach 7.11.2013 oraz 13.11.2013, w ramach projektu współpracy „Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną”, zorganizowało warsztaty z zakresu identyfikacji i wytwarzania produktów lokalnych.

Podczas dwóch jednodniowych warsztatów uczestnicy przypomnieli sobie tradycje kulinarne regionu, wrócili do najciekawszych i najsmaczniejszych przepisów stosowanych już przez ich babcie. Dzięki temu wspólnie przygotowano m.in.: wędliny takie jak: schab ze śliwką, pieczoną karkówkę czy boczek, dania obiadowe: gęś faszerowaną, „kociołek”, pyzy, „kapustę weselną”, placki ziemniaczane, golonkę w piwie, karpia w cieście piwnym czy barszczyk czerwony z pasztecikami i upieczono chleb. Z dań deserowych przygotowano babeczki z kremem z białek oraz drożdżowe jagodzianki, do tego ugotowano kompot zarówno ze świeżych owoców jak i z suszu. Uczestnicy wspólnie zgodzili się, iż region Stowarzyszenia N.A.R.E.W. jest bogaty smaczne i charakterystyczne dania, które można by wykorzystać do rozwoju turystyki a poprzez to rozwoju całego obszaru.

Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami z warsztatów w galerii.