Podlaski Festiwal Smaków i Podróży 2014; Warszawa 04-06.04.2014

W dniach 04 – 06 kwietnia 2014 roku w Warszawie Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi prezentowało swój region podczas pierwszej edycji Podlaskiego Festiwalu Smaków i Podróży. Wydarzenie było organizowane przez Podlaską Regionalną Organizację Turystyczną w Centrum Handlowym Blue City i zaproszono na nie wystawców jedynie z województwa podlaskiego, którzy mieli okazję przybliżyć mieszkańcom stolicy walory Podlasia – zarówno turystyczne jak i smakowe.

Dla odwiedzających Festiwal to okazja do zapoznania się z ofertami turystycznymi regionu, barwna oprawa sceniczna, liczne konkursy i degustacje na stoiskach. To jednocześnie wspaniała okazja do poznania podmiotów promujących lokalne walory, w tym Lokalnych Grup Działania. Na naszym stoisku zwiedzający mieli okazję poznać lokalne produkty będące wizytówką naszego terenu (zarówno rękodzielniczą jak i kulinarną). Można było spróbować takich specjałów jak: lokalne wędliny, wyroby z dziczyzny, żółte sery dojrzewające czy chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi. Zainteresowanym osobom rozdawane były materiały promocyjne i informacyjne, w tym nowowydane mini – mapki o producentach lokalnych z naszych terenów oraz folder turystyczny z przepisami na lokalne smakołyki o tytule „Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną”. Przedstawiciele Stowarzyszenia przybliżali założenia PROW 2007-2013 Oś 4 Leader o walory gmin wchodzących w skład, tj. Choroszczy, Kobylina-Borzymy, Łap, Poświętnego, Sokół, Suraża, Turośni Kościelnej, Tykocina, Wyszek oraz Narwiańskiego Parku Narodowego, udzielali informacji na temat dostępnej w regionie infrastruktury turystycznej i około turystycznej, bazy noclegowej oraz żywieniowej a także o organizatorach turystyki aktywnej.