Warsztaty pn. „Świąteczne smaki” – wytwarzanie tradycyjnych produktów kulinarnych związanych z świętami Bożego Narodzenia”– sala wiejskiego Domu Kultury w Łapach – Szołajdach – 06 grudnia 2014 roku (sobota)
Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi serdecznie zaprasza mieszkańców gmin należących do Stowarzyszenia na warsztaty pn. „Świąteczne smaki” – wytwarzanie tradycyjnych produktów kulinarnych związanych z świętami Bożego Narodzenia”
Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi serdecznie zaprasza mieszkańców gmin należących do Stowarzyszenia na warsztaty pn. „Świąteczne smaki” – wytwarzanie tradycyjnych produktów kulinarnych związanych z świętami Bożego Narodzenia”, które odbędą się w sali wiejskiego domu Kultury w Łapach – Szołajdach w dniu 06 grudnia 2014 roku (sobota) w godzinach 09.00. – 15.30. Uczestnicy wspólnie przygotują dania na kolację wigilijną oraz świąteczny obiad składający się z tradycyjnych produktów kulinarnych odtwarzając stare, zapomniane przepisy.
Podczas warsztatów przygotowane zostaną:
- barszcz wigilijny z uszkami,
- kapusta z grzybami,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- pierogi ruskie, śledzie w oleju,
- śledzie po żydowsku,
- śledzie w majonezie i jogurcie,
- kluski z makiem,
- kutia,
- kompot z suszonych owoców,
- keks wyśmienity,
- makowiec,
- boczek pieczony w ziołach,
- schab ze śliwkami,
- polędwiczki wieprzowe na różne sposoby,
- surówka z kiszonej kapusty.
Warsztaty mają na celu zwiększenia aktywności do podejmowania działań na rzecz własnego rozwoju, wykorzystania potencjału obszarów wiejskich i zdobywania źródeł dodatkowego dochodu w gospodarstwie rolnym.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Liczba miejsc ograniczona.
Zgłoszenia telefoniczne 85 650 51 04 do 03 grudnia 2014 roku do godziny 15.00
Osoba uczestnicząca w szkoleniu zobowiązana jest zabrać ze sobą: deskę do krojenia, nożyk z czubkiem do warzyw, ziemniaków nóż o nieco dłuższym ostrzu, ściereczkę i fartuszek.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY !!!!