• Bez kategorii

Szlaki piesze PTTK

• Szlak im. Z. Glogera, 48 km, znaki zielone. Przebieg: Białystok – Choroszcz – Rzędziany – Tykocin – Stare Jeżewo. Szlak poświęcony pamięci wybitnego krajoznawcy – Z. Glogera. Po drodze miejsca związane z jego pobytem w Starym Jeżewie i Tykocinie, zabytki Choroszczy i Tykocina, Narwiański Park Narodowy.
  • Szlak im. Ł. Górnickiego, 20 km, (15 km przez LGD) znaki żółte. Przebieg: Tykocin – Kiślaki – Łazy – Słomianka – Zajki – Laskowiec. Szlak poświęcony pamięci humanisty, sekretarza królewskiego i starosty tykocińskiego Ł. Górnickiego. Biegnie północnym brzegiem Narwi z Tykocina do Biebrzańskiego Parku Narodowego.
  • Szlak Kolejarzy, 24 km, znaki zielone. Przebieg: Łapy Osse – Grochy Stare – Turek – Pietkowo – Suraż. Szlak rozpoczyna się przy zabytkowym osiedlu kolejarskim i przez lasy biegnie do Pietkowa, następnie dookoła kompleksu stawów i przez łąki w kierunku Suraża, gdzie znajduje się kilka muzeów, grodzisko średniowieczne.
  • Szlak im. Królowej Bony, 70 km (15 km w LGD), znaki niebieskie. Przebieg: Tykocin – Krypno – Knyszyn – Kopisk – Czarna Białostocka – Kopna Góra. Szlak poświęcony pamieci królowej o jej działalności na Podlasiu. Łaczy szlaki narwiańskie ze szlakami Puszczy Knyszyńskiej.
  • Szlak Nadnarwiański, 30 km, znaki żółte. Przebieg: Białystok – Niewolnica Korycka – Zawady – Topilec – Izbiszcze – Kruszewo – Pańki. Szlak łączy Białystok z Narwiańskim Parkiem Narodowym i biegnie leśna otuliną Białegostoku a następnie skrajem doliny Narwi i na końcu łączy się ze szlakiem im. Z. Glogera.
  • Szlak Miejsc Pamięci Narodowej, 45 km (5 km w LGD). Przebieg: Białystok – Klepacze – Turczyn – Grabówka – Solany – Białystok. Szlak prowadzi dookoła Białegostoku przez miejsca pamięci narodowej związane z II wojną światową. Przez LGD biegnie fragmentem doliny Horodnianki.
  • Szlak im. Wł. Puchalskiego, 54 km, znaki czerwone. Przebieg: Łapy Osse – Płonka Kościelna – Bokiny – Waniewo – Kurowo – Tykocin – Morusy- Góra. Szlak poświęcony twórcy polskiej fotografii i filmu przyrodniczego. Przebiega przez siedzibę NPN i kończy się w pobliżu chaty Wł. Puchalskiego w Morusach.
  • Szlak Włókniarzy, 75 km (70km w LGD), znaki niebieskie. Przebieg: Fasty – Choroszcz – Dobrowoda – Suraż – Doktorce – Strabla – Plutycze – Rajsk. Szlak nawiązuje do miejsc z rozwojem przemysłu włókienniczego na Białostocczyźnie. Po drodze szlaku ciekawe również miejsca archeologiczne pod Choroszczą w Surażu.