Dialog obywatelski na obszarze Polski Wschodniej

Szanowni Państwo,

Chcielibyśmy serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w projekcie „Dialog obywatelski na obszarach Polski Wschodniej”, który realizowany jest przez Fundację OKNO NA WSCHÓD w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS).

Projekt skierowany jest do przedstawicieli organizacji pozarządowych z województwa podlaskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, lubelskiego i podkarpackiego.

Pierwszym działaniem, w ramach którego mogą wziąć udział przedstawiciele organizacji pozarządowych, jest AKADEMIA PARTYCYPACJI SPOŁECZNEJ.

Aby wziąć w niej udział zgłoś się już dziś – nabór do I grupy w województwie podlaskim! Dostępnych jest tylko 20 miejsc, nabór trwa do 25.10.2024 do godz. 23.59!

Akademia Partycypacji Społecznej (APS) to wyjątkowa szansa na rozwój dla osób zaangażowanych w działania społeczne!

W ramach programu uczestnicy wezmą udział w 3 dwudniowych zjazdach szkoleniowych, które nie tylko dostarczą cenną wiedzę, ale również będą okazją do nawiązania nowych kontaktów podczas spotkań integracyjnych.

Co więcej, wszystko jest opłacone – od dojazdów, przez noclegi, po wyżywienie.

Dla najbardziej aktywnych uczestników APS przewidziano dodatkowy etap – specjalne szkolenia dla liderów, a także inspirującą wizytę studyjną w Brukseli. Na tym etapie będzie można skorzystać również z mentoringu oraz narzędzi, takich jak kompas legislacyjny, który ułatwi poruszanie się w meandrach prawa. Uczestnicy będą mieli też możliwość wzięcia udziału w konwentach partycypacji społecznej, gdzie spotkają się z ekspertami i działaczami z całej Polski.

APS to niepowtarzalna okazja, aby rozwinąć swoje umiejętności, zdobyć praktyczną wiedzę i realnie wpłynąć na procesy społeczne!

Jeśli chcesz się nauczyć jak rozpocząć lub pogłębić współpracę z wójtem/burmistrzem/urzędami, jak wejść do składu komisji oceniających/opiniujących, jak mówić samorządowi o sprawach ważnych dla każdego mieszkańca/nki, jak mieć realny wpływ na plany budżetowe i tworzenie polityk lokalnych, jak rozwiązywać sprawy trudne, problemy społeczne, TO JEST MIEJSCE DLA CIEBIE!

Termin zaplanowanych zjazdów to okres listopad 2024 – luty 2025.

Zakres tematyczny zjazdów obejmować będzie m.in.

– Proces stanowienia prawa na szczeblu lokalnym i centralnym (4 godz.)

– Analiza problemów społecznych i potrzeb legislacyjnych (4 godz.)

– Konsultacje społeczne i udział interesariuszy w procesie legislacyjnym (3 godz.)

– Rzecznictwo z różnej perspektywy (3 godz.)

– Animacja społeczności lokalnej (10 godz.)

– Partnerstwo trójsektorowe (8 godz.)

– Współpraca z samorządem lokalnym (8 godz.)

Link do formularza rekrutacyjnego – https://tiny.pl/b797wjx5

Regulamin rekrutacji – https://tiny.pl/w5ssbk-1

Zachęcamy do udziału w projekcie i skorzystania z dostępnych możliwości!

Więcej informacji oraz formularz zgłoszeniowy znajdą Państwo na stronie www.onw.org.pl oraz pod numerem telefonu 532 869 442.