Relacja z warsztatów kulinarnych pn. „Łączenie tradycyjnych smaków Podlaskich i Portugalskich”

W dniach 21-22 Września 2023 r. w Majątku Howieny w Pomigaczach odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Łączenie tradycyjnych smaków Podlaskich i Portugalskich” organizowane w ramach realizacji projektu współpracy „Synteza tradycyjnych receptur okazją na gospodarczą ewolucję regionu” akr. „STRONGER„ zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi.

Celem warsztatu było wykorzystanie wiedzy nabytej podczas wizyty studyjnej w nowym podejściu do tworzenia potraw poprzez modyfikacje regionalnych przepisów tradycyjnych w stylu foodpairing i stworzenie nowych (unowocześnionych) przepisów, które zostały umieszczone w książce kucharskiej. Warsztaty poprowadzone zostały przez Panią Ewelinę Łapińską. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznali się z historią kuchni portugalskiej a także przyrządzili dania łączące ze sobą tradycyjne elementy kuchni podlaskiej oraz portugalskiej.

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 zgodnie z Umową nr 00023-6936-UM1020027/22 z dnia 01 marca 2023 r.

fot. Karolina Krupa