Relacja z wyjazdu studyjnego w okolice Olsztyna

W dniach 3-6 czerwca br., grupa złożona z mieszkańców, liderów lokalnych, producentów, przedstawicieli KGW oraz gmin członkowskich uczestniczyła w wyjeździe studyjnym do województwa Warmińsko-Mazurskiego. Wyjazd odbył się w ramach realizacji projektu „Gospodarka o obiegu zamkniętym sposobem na ochronę środowiska i przeciwdziałanie zmianom klimatu”.

Podczas 4 dniowego wyjazdu odbyliśmy szereg wizyt które znacznie poszerzyły nasze horyzonty i pozyskaliśmy ciekawą wiedzę dotyczącą ekologii i ochrony środowiska. Jednym z punktów na mapie naszych odwiedzin była Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna „Ostoja Natury” w Tomaszynie. która tworzy rolniczy ekosystem jutra. To model gospodarstwa referencyjnego – smart village, w którym produkowana jest żywność najwyższej jakości, a następnie dystrybuowana z pominięciem pośredników. Kolejnym z punktów naszego wyjazdu była Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła gdzie wysłuchaliśmy prelekcji oraz odbyliśmy warsztaty. Na następna wizytę wybraliśmy się do Lawendowego Muzeum Żywego im. Jacka Olędzkiego. Mieliśmy tam okazję m.in. zwiedzić muzeum, wysłuchać ciekawych prelekcji oraz stworzyć ekologiczny krem do twarzy. Jednym z ostatnich punktów naszego wyjazdu była Eko-zagroda Warmińskich Chłopów Bosych we wsi Praslity.