Spływ kajakowy realizowany w ramach projektu współpracy „Turystyka Aktywna – różne miejsca, równe szanse” – TOUR – ACTIV 15-17 czerwiec 2012

W dniach 15,16 i 17 czerwca 2012 odbył się spływ kajakowy po rzece Narew organizowany przez Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi, Lokalną Grupę Działania „Brama na Bagna” oraz przez Lokalną Grupę Działania „Nasza Suwalszczyzna”.

Podczas trzydniowego wydarzenia uczestnicy aktywnie spędzali czas – poza dwuetapowym spływem kajakowym z Doktorc do Suraża oraz z Waniewa do Rzędzian na wszystkich czekały dodatkowe atrakcje, m.in. : pobyt w Parku Linowym w Doktorcach, spływ gondolą w Tykocinie, a także zawody w paintball i strzelanie z wiatrówki do celu – wszystko to w pięknym lesie, przy pięknej pogodzie pozostawiało niezapomniane wrażenia.

W Parku Linowym w Doktorcach przejście trasy o średnim stopniu trudności zajęło uczestnikom około 1,5 godz. a ile adrenaliny się wydzieliło – przezwyciężenie samego siebie i radość z osiągniętego celu – bezcenne! Podczas trwającej około 1 godziny przejażdżki gondolą w Tykocinie podziwiano miasto słuchając jego historii i czując na twarzy lekki wietrzyk.

Najważniejszym punkt programu był dwuetapowy spływ kajakowy. Wszyscy mogli zachwycać się urodą Narwi – od Doktorc do Suraża leniwa, szeroka z pięknymi zakolami, z Waniewa do Rzędzian już zupełnie inna: wąska, z wysokimi szuwarami i mnóstwem odnóg. Na trasie uczestnicy spotkali rodziny łabędzi, dzikich kaczek, wydry i urozmaiconą roślinność: trzykrotki wodne, białe grzybienie i żółte grążele.

Te wszystkie atrakcje były przygotowane profesjonalnie, z dużą dbałością o bezpieczeństwo uczestników. Kto tam nie był, powinien żałować.

Jednocześnie zapraszamy wszystkich członków Stowarzyszenia N.A.R.E.W. na spływ kajakowy Czarną Hańczą, który odbędzie się w dniach 15 i 16 lipca. Zgłoszenia prosimy składać w biurze naszego Stowarzyszenia (telefonicznie, przez e-mail, osobiście).