Stowarzyszenie N.A.R.E.W. na Targach Turystycznych w Toruniu – 14 – 15 marca 2015

W dniach 14-15 marca 2015 roku Stowarzyszenie N.A.R.E.W. wzięło udział w Targach  Turystycznych  „WYPOCZYNEK”  2015,  które odbyło się w Centrum Targowym „PARK” w Toruniu.

Na targach zaprezentowały się: miasta i regiony turystyczne, touroperatorzy, biura turystyczne, uzdrowiska, hotele, pensjonaty, gospodarstwa agroturystyczne, organizatorzy aktywnego wypoczynku. Goście, którzy odwiedzili Centrum Targowe PARK, mieli okazję zapoznać się z ofertą turystyki krajoznawczej – odkryć nieznane dotąd regiony w Polsce i nie tylko. O powiew egzotyki zadbały biura podróży, prezentując ofertę wyjazdów w najdalsze nawet. Podczas V edycji Targów Turystycznych Wypoczynek nie zabrakło także prezentacji aktywnych form spędzania czasu wolnego  – zarówno na łonie natury, jak i podczas urlopu w ekskluzywnym hotelu. Na stoisku promocyjnym Stowarzyszenia N.A.R.E.W. można było otrzymać foldery ze szlakami turystycznymi, mapy naszego obszaru, folder z bazą noclegową, wizytówki i ulotki kwater agroturystycznych z naszego regionu. O walorach naszych terenów barwnie i interesująco opowiadał przewodnik turystyczny z Tykocina – Pan Adam Rudawski oraz Dyrektor Centrum Kultury Sportu i Turystyki Ziemi Tykocińskiej – Pan Tadeusz Wądołowski.

Równolegle do targów turystycznych odbył się TORUŃSKI FESTIWAL SMAKÓW, który stanowił doskonałą okazję do prezentacji oferty przez producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności. Do udziału w imprezie zaproszono przede wszystkich podmioty oferujące: ekologiczne pieczywo, wędliny, sery, nalewki, miody, wina, przetwory i potrawy regionalne. W tym roku Toruński Festiwal Smaków poświęcony był kuchni historycznej. Kucharze i historycy przypominali zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury. Na naszym stoisku nie zabrakło serów własnego wyrobu z Gospodarstwa Ekologicznego „Niezapominajka” Wandy i Ryszarda Hryc z Jeńk (gm. Sokoły). Najbardziej smakowały sery z kminkiem, żurawiną, czosnkiem i majerankiem oraz z oregano. Nie zabrakło również chleba ze smalcem oraz rarytasów z kuchni żydowskiej: śledzika po żydowsku, Hamantaszy z śliwką czy makiem (słodkie ciastka – Uszy Hamana) oraz piernika (nie toruńskiego)  z Restauracji Tejsza w Tykocinie oraz własnych wędlin (kiełbas, szynek, polędwicy czy pasztetu).  Odwiedzający nasze stoisko obiecywali odwiedzić nasze tereny ze względu na smakowite wyroby z różnorodnej kuchni podlaskiej.

 

Zapraszamy do Galerii !!!