Stowarzyszenie N.A.R.E.W. na V Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej AGROTRAVEL 2013 w Kielcach – 05 – 07 kwietnia 2013

Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Podlaskiego zorganizował wyjazd na V Międzynarodowe Targi Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2013, które odbyły się w dniach 5 – 7 kwietnia 2013 r. na terenie Targów Kielce.

Regionem Partnerskim AGROTRAVEL 2013 było województwo lubelskie. Krajem Partnerskim natomiast Region Centralnej Finlandii.

Na stoisku Województwa Podlaskiego swoją ofertę turystyczną prezentowali przedstawiciele następujących Lokalnych Grup Działania: Brama na Bagna, Kraina Bobra, Biebrzański Dar Natury, Nasza Suwalszczyzna, Puszcza Knyszyńska, Puszcza Białowieska, Sejneńszczyzna, Fundacja Kraina Mlekiem Płynąca oraz Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi.

Do przyjazdu w nasze gościnne, podlaskie strony zachęcaliśmy na wiele sposobów. Odwiedzający otrzymywali liczne materiały informacyjno-promocyjne: foldery, przewodniki, katalogi, broszury, płyty, długopisy, itp. Na stoisku odbywały się również degustacje produktów regionalnych, najbardziej charakterystycznych dla naszego województwa. Były to m.in. sękacz, mrowisko, marcinek, kumpia wieprzowa z komina, chleby wiejskie, ogórki narwiańskie, kozie sery, ser Sokół, twarogi, palcówka, smalec domowy i wiele innych. Na stoisku przygotowano również wystawkę rękodzieła ludowego: wyszywanki, palmy, wycinanki, hafty, kwiaty z bibuły. Zainteresowanie odwiedzających wzbudził również tradycyjny strój ludowy.

Targi były doskonałą okazją do prezentacji i promocji oferty wypoczynkowej na wsi oraz wymiany doświadczeń wśród licznych podmiotów z całego kraju, działających w sektorze turystyki na obszarach wiejskich.

W programie Targów znalazły się m.in. oferty atrakcyjnego wypoczynku na wsi, jarmark rękodzielnictwa i wyrobów artystycznych, degustacje potraw regionalnych i konkursy dla wystawców i zwiedzających.