TOUR SALON Targi Regionów i Produktów Turystycznych – Poznań 23 – 25 październik 2014

W dniach 23-25 października 2014r. Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi prezentowało w Poznaniu swój region podczas Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR SALON.

Dla odwiedzających Targi to nie tylko okazja do zapoznania się z ofertami turystycznymi regionów z kraju i zagranicy, liczne konkursy i degustacje na stoiskach,  wykłady osób związanych z turystyką, ale przede wszystkim możliwość poznania podmiotów promujących lokalne walory, w tym Lokalnych Grup Działania. Tegoroczne targi połączone były z Festiwalem podróżniczym „Śladami marzeń – II edycja”, XIII Ogólnopolskim Przeglądem Książki Krajoznawczej i Turystycznej oraz Konferencją i warsztatami pt. „Turystyka kulinarna – Polski Hit”. Gościem specjalnym  była polska słynna podróżniczka Martyna Wojciechowska, a w czwartek odbył się Galowy Koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” pt. „A to Polska właśnie”.

Na naszym wyróżniającym się wiejskim stylem stoisku zwiedzający targi mogli obejrzeć zdjęcia regionu, zapoznać się z ofertą turystyczną obszaru objętego LSR, a także działalnością Stowarzyszenia mającą na celu rozwój i promocję obszaru. O walorach turystycznych obszaru wszystkim zainteresowanym opowiadał Pan Adam Rudawski – przewodnik z Tykocina. Rozdawane były materiały promocyjne i informacyjne, w tym mapy o obszarze LGD N.A.R.E.W., właśnie wydany i najbardziej aktualny Folder pt. „Baza noclegowa Stowarzyszenia N.A.R.E.W”. Dodatkowo przedstawiciele Stowarzyszenia przybliżali efekty działania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 Oś 4 Leader w gminach wchodzących w skład, tj. Choroszczy, Kobylina-Borzymy, Łap, Poświętnego, Sokół, Suraża, Turośni Kościelnej, Tykocina, Wyszek oraz Narwiańskiego Parku Narodowego, udzielali informacji na temat dostępnych w regionie infrastruktury turystycznej i okołoturystycznej, bazy noclegowej oraz żywieniowej a także o organizatorach turystyki aktywnej.

Przy stoisku prezentowano ponadto rękodzieła Anny Sawickiej z Turośni Kościelnej, przeprowadzono degustację ogórków kiszonych i konserwowych (VITA-SMAK ze Śliwna – Gmina Choroszcz), lokalnych wędlin, narwiańskich serów żółtych dojrzewających, chleba ze smalcem przygotowanych przez Wandę i Ryszarda Hryc z Jeńk (gm. Sokoły) oraz wspaniałego piernika i śledzi po żydowsku przyrządzonych przez Restaurację „Tejsza” z Tykocina. Nikt ze zwiedzających nie odszedł z naszego stoiska z pustymi rękoma czy pustym brzuchem.