„Zaplanuj swoją przyszłość” – szkolenie z podstaw przedsiębiorczości – 08 listopada 2013 – Zespół Szkół Rolniczych w Krzyżewie

Stowarzyszenie N.A.R.E.W. – Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi w dniu 08 listopada 2013 roku (piątek) zorganizowała dla uczniów ostatniej klasy Zespołu Szkół Rolniczych w Krzyżewie szkolenie z podstaw przedsiębiorczości.

Uczestnicy poznali podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości, cechy osobowości człowieka przedsiębiorczego, poznali plusy i minusy prowadzenia własnego biznesu, uczyli się zasad założenia własnej firmy, czyli krok po kroku jak zarejestrować działalność gospodarczą. Uzupełnieniem wykładu były krótkie filmy rysunkowe, które w przystępny sposób zapoznawały młodych ludzi z podstawowymi elementami szeroko rozumianej „przedsiębiorczości”. Celami długoterminowymi kształcenia był wzrost aktywności młodych osób w zakresie prowadzenia własnego biznesu oraz rozwój przedsiębiorczości, zaś celami bezpośrednimi: zapoznanie z podstawami przedsiębiorczości oraz przekazanie praktycznych informacji dotyczących wypełnienia wniosku o wpis o CEiGD oraz przygotowania biznesplanu. Wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia ukończenia szkolenia a najbardziej aktywni drobne upominki – gadżety Stowarzyszenia.

Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza pomoże młodym ludziom w założeniu własnej działalności gospodarczej i dała im możliwość poznania zasad poruszania się w świecie biznesu.